Організація харчування у закладі
«Турбота про здоров’я - найважливіша праця вчителя. Від життєрадісності, бадьорості дітей залежить їх духовне життя,світогляд, розумовий розвиток, міцність знань, віра в свої сили.»
В.О.Сухомлинський
Раціональне харчування тих, хто навчається — одна з умов створення здоров`язберігаючого середовища в закладі.
Недостатня кількість поживних речовин в дитячому віці негативно позначається на показниках фізичного розвитку, захворюваності, успішності, сприяє прояву обмінних порушень і хронічної патології. Найважливішою умовою для підтримки здоров’я, високої працездатності і витривалості людини є повноцінне і правильне харчування.
Адміністрація закладу приділяє велику увагу питанням життя і здоров’я дітей та організації раціонального харчування. Харчування має бути збалансованим, протягом дня дитина має отримувати необхідний для цього мінімум харчових і мінеральних речовин. Якщо врахувати, що велику частину часу діти проводять у закладі, то і повноцінно харчуватися вони повинні саме тут.
Безкоштовне гаряче харчування у закладах загальної середньої
освіти
Які категорії дітей мають право на безкоштовне харчування?
Органи державної влади та органи місцевого самоврядування забезпечують
безоплатним (безкоштовним) гарячим харчуванням учнів, віднесених до
категорій:
- діти-сироти
- діти, позбавлені батьківського піклування
- діти з особливими освітніми потребами (у спеціальних та інклюзивних
класах, групах)
- діти з малозабезпечених сімей
- визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого
самоврядування (наприклад, діти, батьки яких є учасниками АТО, загинули в
зоні проведення АТО або стали інвалідами, діти громадян України, які
прибуватимуть з АРК, Донецької та Луганської областей тощо).
Безкоштовне харчування учнів відбувається лише в навчальні дні. Учнів, які
безоплатно харчуються, обліковує класний керівник.
Зведений облік учнів КЗ «Великолепетиський опорний заклад ЗСО I-III ступенів», що охоплені гарячим харчуванням
Всього учнів охоплено гарячим харчування (сніданки+обід) |
Відсоток охоплення учнів гарячим харчуванням |
з них за класами
|
||||||||
1 - 4 клас |
5 - 9 клас
|
10 - 11 клас |
||||||||
всього учнів |
з них харчуються за бюджетні кошти |
з них харчуються за батьківські кошти(сніданок+обід) |
всього учнів |
з них харчуються: |
всього учнів |
з них харчуються |
||||
за бюджетні кошти |
за батьківські кошти |
за бюджетні кошти |
за батьківські кошти |
|||||||
525 |
97 |
228 |
36 |
233 |
273 |
22 |
207 |
40 |
1 |
26 |
Окремі категорії дітей |
|
|||||
Діти сироти |
Діти, позбавлені батьківського піклування |
Діти з малозабезпечених сімей |
||||
всього |
з них харчуються |
всього |
з них харчуються |
всього |
з них харчуються |
|
5 |
5 |
8 |
8 |
19 |
19 |
Вартість харчування у 2019 році |
|||
За бюджетні кошти |
За батьківські кошти |
||
для дітей 6 - 10 років |
для дітей 10 - 16 років |
для дітей 6 - 10 років |
для дітей 10 - 16 років |
Вартість |
Вартість |
Вартість |
Вартість |
10,0 |
10,0 |
6,0 |
6,0 |
ЇДАЛЬНЯ
Їдальня працює в навчальні дні з 08.00 до 16.00.
Їдальня в закладі працює безпосередньо на сировині. Повна автономність в приготуванні їжі, дає велику можливість забезпечення намісці страв найрізноманітнішого меню.
У нашій їдальні виконуються всі санітарно – епідеміологічні вимоги до
організації харчування дітей, що навчаються в закладі.
За час роботи в закладі не було жодного випадку захворювання кишковою інфекцією з вини їдальні. Перед входом в приміщення їдальні організовано спеціальне місце для миття рук, обладнане рукомийниками.
У меню учнів систематично включаються страви з м’яса, риби, молока.
Класними керівниками проводиться позакласна виховна робота з учнями по вихованню культури харчування і відповідальності за своє здоров’я.
Облік обідів, якість приготування, організація споживання їжі
ретельно контролюється адміністрацією закладу та медперсоналом.